Profeta

din Lumea de dincolo de vise

Urasc sa ies la cumparaturi!

| 2 Comments

Nu ies foarte des la cumparaturi. Nu-mi place sa iau contact cu o multime de oameni care nu stie decat sa se grabeasca, sa se imbranceasca, sa suduie ca birjarii, sa grohaie amenintator si sa scuipe uneori a paguba. Poate ca n-am dreptate si poate ca dau eu peste toti necioplitii si necioplitele, dar in principiu nu ies la shopping.

Azi insa am facut o exceptie pentru ca m-am nimerit in oras si pentru ca mi-am zis ca trebuie sa iau ceva de mancare. La intrarea in supermarketul urias, o femeie intre doua varste impingea de zor un ditamai caruciorul plin cu de toate. Din spate venea barbati-su, un urias cu o burta care trecea peste curea si cu o mustata lunga si neagra. A injurat-o enervat la culme ca a iesit inaintea lui. Foarte straniu, femeia nu a spus nimic, doar a plecat privirea a rusine, cel putin asa m-am gandit eu, pentru ca lumea se uita ca la circ la uriasul care gesticula si urla in gura mare la ea. A impins mai departe cosul spre o masina scumpa, apoi a deschis portbagajul si a introdus cumparaturile in interior. El s-a urcat la volan si a tot asteptat-o. Probabil se misca mult prea incet pentru el, asa ca a deschis portiera si a urlat la ea cateva invective greu de reprodus.

Am intrat intr-un final in magazin si m-am dus intinsa catre fructe. Aveam chef de pepene galben si caise, asa ca doar asta vedeam in fata ochilor. Am pus mana pe unul si m-am trezit ca sunt apostrofata de o doamna cam la 35-40 de ani: ”Nu vezi ca am pus mana pe el prima? Esti chioara?”. Nu-s, drept care i-am raspuns cu sinceritate ca vad destul de bine, dar ca cedez pepenele ei. A urlat la mine ca n-are nevoie ea sa cedez eu in favoarea ei nimic si ca sunt o nesimtita. Pe moment m-am trezit ca prin minte imi trec toate scenele de Karate pe care le realiza ireprosabil Jackie Chan, dar m-am calmat, am intrat in starea Zen si i-am zis cu o incercare de politete extrema: ”Ma scuzati, trebuie sa existam si noi, nesimtitii”. Am insfacat alt pepene si am dat sa plec, dar cucoana m-a prins de mana atat de strans incat am avut impresia ca vrea sa-mi smulga mana din incheietura. Aproape ca mi-au lacrimat ochii de durere. ”Tu ma iei la misto?”. Clar muierea avea chef de cearta si plecase de acasa pentru a gasi alt prost decat barbati-su.. sau poate nu era maritata. Am incercat sa o conving ca nu o iau la misto si ca-i las toti pepenii sa si-i ia acasa. Imi trecuse brusc pofta de pepene galben si chiar si de cumparaturi. Mi-am smuls mana si am dat sa plec, dar cucoana era pusa pe treaba si urla ca se simte jignita. Am avut noroc cu un alt client care a explicat reprezentantilor magazinului ca nu facusem absolut nimic si ca femeia in cauza era pusa pe cearta. Mi-au dat cadou pepenele si mi-am continuat plimbarea prin magazin incercand un maraton fortat, deoarece toti se holbau la mine. Cucoana a fost invitata sa iasa din magazin, iar urletele ei s-au auzit cateva minute bune.

Pisi al meu vrea sa manance doar hrana umeda, de aici ii cumpar mereu. Am incercat sa iau de pe rafturile care erau mult prea sus pentru statura mea si nu am reusit. Ma tot gandesc cine naiba face doar rafturi pentru uriasi? Eu cum ma descurc intr-o lume de-a lui Guliver? Am reusit intr-un final sa le iau cu ajutorul unui domn dragut si prezentabil, care s-a amuzat cateva secunde pe felul cum incercam sa urc pe primul raft de jos.

Am luat cateva aiureli, oricum ceva sa mananc am nimerit sa pun in cos, dar tot nu-mi place sa ies printre oameni. Din ce in ce mai mult observ lipsa politetii, cautarea conflictului, prezenta tot mai mare a stresului in viata tuturor, barbati nesimtiti, femei barbati, copii extrem de obraznici si lipsiti de minima educatie pe care ar fi trebuit sa le-o ofere parintii ( si nu scoala care primeste pruncii dupa ce 6 ani de zile parintii nu si-au batut capul sa-i invete sa spuna multumesc, cu placere, buna ziua etc).

2 Comments

  1. Asta-i rezultatul neinvestirii in invatamantul romanesc, al bacalareatului furat si al absentelor bineinteles. Faptul ca au plecat in Vest si si-au lasat copiii nesupravegheati. Bine, problema alfabetizarii Romaniei se trage din comunism. Vesnicul “apreciat” ceausism…

    • Probabil ne este foarte usor sa dam vina pe profesori. In ce ma priveste nu-i desconsider decat pe unii, iar ceilalti imi provoaca rasete isterice. Scoala e un fel de circ in care profesorii sunt niste clovni tristi si fara pregatire in domeniu. In general, consider ca politetea se invata acasa, de la o mamica binevoitoare si cu bun simt, de la o bunica dornica de a transmite experienta de viata nepotilor, de la un vecin cu ochi blajini si cu intelegere fata de nazbatiile strengarilor, de la o matusa darnica… Bunul simt se invata acasa, iar la scoala il aplici si dai dovada ca ai cei 6 ani de acasa. Educatia ar fi ideala daca ar incepe intre cei patru pereti ai casei oricarei familii, iar primii educabili ar fi chiar parintii (unde naiba or fi bunicii aceia cu obraji rosii si ochi blanzi, cu vorba dulce si atat de diplomati?)

Leave a Reply

Required fields are marked *.