Profeta

din Lumea de dincolo de vise

ArtCraft-768x521

Suveniruri cu suflet de român

| 0 comments

Călătoriile prin ținutul frumos al țării mele, dar și cele dincolo de granițe, mă fascinează. Ador să umblu hai-hui, cu rucsacul în spinare, încălțată lejer, îmbrăcată cu tricou și pantaloni scurți, o șapcă pe cap și un pliant în mână îmi completează ținuta, pe care o am în fiecare vară, imediat ce iau concediul de odihnă.

Din fiecare călătorie a mea mi-am achiziționat câte un suvenir, pentru că simt că doar o privire către acesta mă transpune cumva în locul de unde l-am cumpărat, unde m-am plimbat fericită și am cunoscut oameni și obiceiuri noi, pline de farmec și mister, După atât de multe călătorii, tot nu reușesc să mă plictisesc de suvenire, care treptat mi-au invadat ușa la frigider, vitrinele și pereții interiori ai casei, chiar și marginea televizorului. Îmi plac magneții, mă fascinează această modalitate de a transmite peste ani, informații despre viața unui om, despre sensibilitatea acestuia, despre locurile pe care le-a vizitat, despre bucuria și fericirea unei clipe de vacanță.
Mi-ar plăcea să fac parte dintr-o echipă ce crează suvenire, de exemplu echipa Art@Craft, un loc unde se naște magia acestor obiecte cu design modern și contemporan, ce păstrează vie esența unei călătorii, pentru că eu iubesc frumosul, dar și pentru că am fost impresionată de varietatea produselor pe care meșterii populari le realizează cu migală, cu respect pentru tradiție, cu bucurie și sinceritate. Cutreierând prin rafturile lor m-am îndrăgostit iremediabil de ceramica de Horezu, cu o valoare impresionantă, care face înconjurul lumii, o unicitate care te face să fii mândru de apartenența ta, oriunde te-ai afla pe mapamond.

Nu de puține ori am dăruit celor dragi un astfel de produs pur românesc, ceramica de Horezu cu model zoomorf mă fascinează, iar nuanțele de verde, albastru, maro și portocaliu aduc o pată de culoare extrem de plăcută unei mese festive, de exemplu de Crăciun, de Sfintele Paști etc. Semnătura meșterului de pe produs demonstrează autenticitate . El este însoțit de o cutie personalizată Art@Craft. Mama, bunica, dar și prietena mea, colegele de la birou, au fost plăcut surprinse de acest cadou, de fiecare dată când le-au primit, unele dintre ele spunând că Art@Craft e un loc plin de produse cu adevărat pe placul oricui simte frumosul, tradiționalul.

Pe lângă aceste suvenire, mi-ar plăcea chiar să creez țesături tradiționale, mai ales că-mi aduc aminte de copilăria alături de bunica, într-un sat uitat de lume. Țesea vara la războiul de lemn zeci de metri de covoare, cu modele diverse, uneori făcea și vecinelor care le așezau mândre în lada de zestre a fiicelor sau nepoatelor, atât de magice erau mâinile bunicii mele! Arta cu care bunica a fost înzestrată mă pasionează acum. Oare de ce nu am profitat mai mult de talentul bunei? Da, mi-ar plăcea să creez covoare cu motive populare, mici ștergare de agățat pe perete, suvenire cu adevărat românești, carpete sau fețe de masă în culori vii, cu decoruri rustice. Aceasta este cu adevărat moștenirea noastră, a românilor! O mică demonstrație a îndemânării mele sau mai degrabă a pasiunii pentru țesut și cusut cu motive românești o atașez chiar în imaginea alăturată. Ce spuneți, am suflet de român?

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2016.

Leave a Reply

Required fields are marked *.