Profeta

din Lumea de dincolo de vise

farmec-768x283

Secretul frumusetii bunicii mele

| 2 Comments

Chipul îmbujorat al bunicii, cosițele ei cărunte ieșite de sub băsmăluța înflorată și ochii negri, vioi ca cei ai unei veverițe, m-au fascinat întotdeauna, de când eram de-o șchioapă. Avea Buna o veselie de ne contagia pe toți, mici sau mari, fii sau nepoți, parcă ne transpunea brusc într-o poveste frumoasă, plină de feți-frumoși și Ilene Cosânzene. Iar efectul acesta nu a trecut nici acum. Din copilărie și până acum, la vârsta de aproape 30 de ani, o ciupeam ușor de obrajii roșii, bujori în floare, îi mângâiam tenul fin ca pielea unui bebeluș, o dezmierdam încântată de prospețimea pe care o degaja prin toți porii.

Anii au trecut, frumoși, calzi, cu parfum de pâine coaptă, abia scoasă din cuptor, cu aromă de plăcinte stropite din belșug cu vin dulce, cu iz de butoi de dud, cu mușcate la fereastră și cu o bucurie de a trăi pe care bunica ne-o transmitea tuturor, precum un generator de viață. Ea a rămas la fel, parcă timpul nu a putut trece peste ea, o romanca frumoasa chiar și la 80 de ani, la fel de tânără, îmbujorată, cu ten de copil și ochi ce sclipesc, cu veselie în glas și glume mereu la ea.
Îi mângâiam obrazul fin și nu am putut să nu o întreb:
-Bună, cum de ai tenul ăsta atât de curat, aproape fără o pată de bătrânețe?
A zâmbit arătându-și dantura impecabilă (e o femeie care se îngrijește, merge mereu la doctor, la cosmetician, la stomatolog, spune că un om se respectă pe sine însuși dacă are grijă de sănătatea lui), iar strungăreața haioasă, cel determinase pe Bunelul să o poreclească drăgăstos ”Veverița”, a răsărit parcă precum Luna într-o noapte grea:
-Secretul frumuseții mele constă într-un tratament secret, draga de tine, bazat pe ulei organic din floare de mac.
Răspunsul ei m-a determinat să dau o replică teribil de înțeleaptă:
-Ceee?
Bunica a continuat impasibilă, precum un profesor de chimie la catedra școlii:
-Uleiul organic din flori de mac are avantajul de a proteja tenul și pielea de stres, are efect calmant, previne deshidratarea, iritarea, apariția ridurilor și îmbătrânirea prematură a pielii.
-Așa zici?!
Am rămas cu gura căscată ca la o reclamă la pastă de dinți. N-aș fi crezut că bunica se pricepe așa de bine la cosmetice, întotdeauna mi-am zis că folosește ce cosmeticale îi trimitem noi, fetele, cu ocazia vreunei zile onomastice sau de Crăciun, de 8 Martie etc. Buna îmi părea dintr-o dată un personaj veridic dintr-un spot de publicitate, iar eu tocmai îi trasasem un viitor strălucit într-o carieră actoricească.
-Dar de unde știi tu despre ulei organic?

-Folosesc Gerovital Plant din 1985, iar această firmă cunoaște tot felul de rețete minune despre cum să previi îmbătrânirea. Parcă numai eu le folosesc, și maică-ta a încercat și este foarte mulțumită. de crema hidratantă, nici nu ai idee ce miracole poate să facă pentru pielea gâtului, a feței, dar și a decolteului.
Îmi făcea cu ochiul ștrengărește, iar eu nu reușeam să încetez a mă minuna cât de cochetă poate fi Buna. Cu hainele ei mereu impecabile, fusta neagră, cu pliuri mărunte, cămașa albă sau albastră precum florile de nu-mă-uita, peste care arunca o eșarfă croșetată de mâinile ei pricepute, cu baticul alb, înflorat, care-i scotea în relief tenul proaspăt ca laptele, am încadrat-o în categoria acelor românce frumoase care ne duc faima dincolo de granițe. Oare cum poți fi frumoasă la 80 de ani? Uite, Buna a descoperit secretul!
I-am sărutat mâinile mici, cu unghii albe, îngrijite, am luat-o în brațe strâns, ca nu cumva să o scap din îmbrățișare, una intensă, pentru totdeauna, parcă pentru a opri cumva timpul să nu o las cumva să plece. Buna părea că nu înțelege trăirile mele sufletești. Îmi întinsese cutia cu cremă hidratantă de la Gerovital Plant, produs Farmec și am luat o mostră cu degetele. Un parfum fin, discret, dar bine definit de plante se desprinse din cutie, parcă acum culese de femei din vechime ce știau o chimie străveche și nestudiată la școală, dar care creau cu mânuțele lor tot felul de remedii naturale împotriva unor alergii sau iritații. Crema alunecase ușor , se întinsese bine și pătrunsese în pielea mâinilor, a feței, a gâtului, provocându-mi o reală plăcere. Am remarcat că nu mi-a lăsat vreun surplus de cremă care să-mi creeze vreun disconfort.
-Folosește-o, draga mea, e bună pentru orice femeie de peste 25 de ani. N-ai văzut că și maică-ta o folosește? Și era cam urâțică când era mică, mă și gândeam cum s-o mărit!
Glumea mereu. Poza mamei din copilărie așezată în vitrina din cameră precum o icoană arăta un copil frumos, cu păr cârlionțat, cu nas mititel și gura roșie, ușor bosumflată, care-i dădea un aer de încăpățânare haioasă.
-Frumoase mai suntem noi, româncele, Buno!
Zâmbea frumos când a răspuns:
-Secretul unei frumuseți de lungă durată este Gerovital Plant!
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2016.

2 Comments

  1. de ce nu scrii?

Leave a Reply

Required fields are marked *.