Profeta

din Lumea de dincolo de vise

images28129

Hai la Paris!

| 0 comments

Parcă ieri îmi spune: ”Hai la Paris!”. Mă uitam la el și-mi venea să-i dau două palme. Una mai cu putere și alta așa, să-l mângâi ușor, mai apăsat. Am clipit din gene, frumos, am zâmbit scurt și i-am zis: ”N-am chef!”, apoi am adăugat ”nu cu tine!”, într-un final am râs amuzată de ideea năstrușnică, de altfel fără niciun fel de bază reală.
Acum stau și mă gândesc de ce l-am refuzat. Aș fi putut spune ”Da”. Ce m-ar fi costat? Nu mare lucru, doar relația cu iubi al meu.  Dar eu, nu și nu, am fost eterna inabordabilă și acu stau plictisită în mijlocul patului și mă trag de păr în semn de protest. Proastă! Firește că m-am etichetat cu multă dărnicie.
De ce dracu ești proastă, dragă?

După faza cu Parisul care ar fi putut fi interesantă, cum ar putea sărbătorile să-mi pară prea haioase? Sorb din paharul cu apă, în minte savurez o cupă de șampanie d-aia autentică, ronțăi un pișcot de la magazinul din colț ( aveam poftă de bomboane de ciocolată, dar nu mai aveau decât drajeuri de mentă că-și împodobiră ăștia din jur bradul și se terminaseră, așa că mi-am luat pișcoturi în loc),  miros friptura vecinilor ( n-am mâncat pe anul ăsta, oricum nu-mi place când o fac eu, totdeauna e bună la altul), mă uit la stele și aștept frigul siberian care cică ne îngheață, ne aduce zăpadă cât să ne dăm cu sania din vârful Carpaților până la Marea cea mare. Așa mă irită iarna, de n-aveți idee! Urăsc sporturile de iarnă, mai ales patinajul. În tinerețe ce mai patinam, domle! Ce grație, ce curaj pe capul meu! Și cât romantism degaja acest sport în mintea mea, mai ales după ce ditai negrul mă cuprinsese în brațe pe patinoar să nu mă dărâme în timp ce patinam de zor ca bovina pe lacul Bâlea. Apoi m-am chinuit să îmi placă și am mers zilnic la patinaj, gândindu-mă că mă mai ia și pe mine vreunul în brațe. Ghinion! Se cam fereau. Dar am renunțat la acest sport pentru că într-o zi m-am trezit patinând cu spatele pe gheață și a fost cam dureros…
Anul ăsta am tot așteptat cadourile Moșului și să mor dacă iubi nu m-a surprins anul ăsta. Mortal! Adică ”Ay, Ay, Ay” am primit cadou când nu mă așteptam și a fost ”meow!”.

Ce dracu să fac la Paris? N-am bani nici să trec Prutul, la frații mei din Basarabia. E drept că am încercat, dar nici ăia nu m-au primit, probabil că n-aveau făcute sarmalele sau poate că se terminaseră, căci la graniță românii mi-au tras un șut în ditamai posteriorul, cu binecuvântările de rigoare, iar frații mi-au întors șutul imediat ce am trecut podul. E drept că mi-au zis că mă primesc cu drag data viitoare când voi avea toate actele. Bre, cum dracu ăștia ai noștri te lasă să treci granița cum ai chef, pe când babuinii ăștia dintr-o țară din lumea a treia îți pun piedică? Ce dracu le iei din amărâta aia de țară? Strugurii din vii, vinul din cramă, barabulele, semințele de floarea-soarelui și ardeii capia? M-a distrat la culme faza de întoarcere. Ne dau actele babuinii, unul dintre ei, jur că mi-a făcut cu ochiul, drept care i-am trimis o bezea, trecem podul în țara noastră membră a UE și vameșii români după ce ne somează să oprim motorul, ne întreabă dacă avem țigări sau altceva de declarat. Adică, ce naiba, în trei minute, reușisem să nu trecem granița, dar ne umplusem de marfă de contrabandă? Mă mir că n-au pus și câinele în funcțiune să ne caute de cânepă sau covrigi cu mac și susan. Țigări? Le pescuisem din Prut? De unde naiba să avem țigări?
Adică nu merg la Paris, dar merg la Chișinău. Ce naiba? Probleme la mansardă? Întoarsă pe plaiuri mioritice, mai mult obligată de urmașii lui Fane, decât din proprie voință, m-am tot gândit și m-am hotărât că trebuia să accept să văd un turn Eiffel, să crănțăn o aiureală d-aia de croissant, să ling o ciocolată și să miorlăi o melodie de-a lui Piaff. Dar n-aveam chef să accept invitația. Parcă nu vreau să divorțez mi-am zis plină de iubire. Aaa, că nu v-am zis, nu mergeam cu iubi al meu, el e ăla care mă duce la Chișinău, să văd lumea cică…
Ah, mi-e așa de dor de nisip, de 40 de grade, de vântul care bate plaja insulei, de pietre antice, de corăbii și iahturi!

Leave a Reply

Required fields are marked *.