Profeta

din Lumea de dincolo de vise

ALCEDO-logo-25

De 25 de ani alături de Alcedo

| 2 Comments

În calitate de om muncitor ( țăran cu acte în regulă) al plaiurilor noastre mioritice, pot spune astăzi, cu mâna pe inimă, că sunt absolut încântat de faptul că mi-am găsit un paznic de seamă pentru culturile mele, și anume Alcedo, http://www.alcedoltd.ro/.

Totul a început din copilăria mea. Poate mai puțin isteț la școală, n-am putut merge decât la liceul agricol din orașul aflat în  apropierea satului în care m-am născut, iar de studii înalte nici vorbă. Numai că mi-a rămas moștenire de la Bunul meu, ce se istovise în CAP-urile comuniste, dragostea pentru pământ, o dragoste mare și neostoită. Uneori, stând pe o buturugă la capul locului pe care-l muncesc, așezat precum Morometele lui Marin Preda, mai filosofez cu mine însumi, sau, mă rog, după caz, cu moș Andrei, un vecin cu care pun la cale țara în zi de sărbătoare sau la un pahar de vorbă, la sfârșitul unei zile obositoare de muncă pe plaiuri de Bărăgan. Pentru că aici îmi duc veacul, la un capăt prăfos de Bărăgan, veșnic prins între secetă și ruga noastră fierbinte către un D-zeu ce niciodată nu ne-a uitat la ceas de restriște, cu o ploaie pe cinste, fără piatră.
Cum vă povesteam, dragii mei, sunt un țăran, și nu mi-e rușine să recunosc acest fapt. Uneori parcă îmi simt sufletul că-mi tremură de bucurie că i-am respectat ruga Bunului care mi-a zis să nu-mi părăsesc niciodată pământul. La cât dor avusese el și cât îi lipsise proprietatea în timpul regimului ceaușist! Privesc culturile an de an, văd imensitatea grâului, porumbul cum crește  timid din mai și iunie, cum zboară ciocârlia în zori de vară, cum viile se aglomerează de producția de struguri, iar zarzavaturile promit în fiecare an cămări pline cu de toate pentru ierni geroase și cu zăpezi imense ce se avântă fioroase în unii ani pe aceste tărâmuri.
Iubesc pământul ca pe mama, ca pe tata, ca pe bunici, ca pe copiii mei dragi. Am învățat că el îmi dă de toate, dacă am grijă de el, și asta am făcut de 25 de ani încoace. De atunci, eu sunt cel care mă ocup de tot ce înseamnă culturi, de tot ce înseamnă semănat, îngrijit, recoltat, de vânzarea produselor. După 1989, am început timid, neștiutor, cu sfaturi doar de la bunici, foarte prețioase de altfel, dar agricultura nu se mai face ca în trecut, mi-am dat seama aproape imediat. Era nevoie să găsesc ceva care să mă învețe să fac o agricultură modernă, pentru că aceasta este viitorul dacă îți dorești producție mare, vânzare de calitate și bănuți în cont. Așa că am cercetat și am găsit un aliat extraordinar, altfel cum aș fi putut să las în urmă trecutul? Poate că nu-s deștept, n-am facultăți multe, nici măcar nu citesc ceva în afară de ziar, dar experiența din anii de început mi-a arătat că este foarte important să protejezi ceea ce muncești. 
Îmi amintesc ce-am pățit într-un an parcă blestemat, cu tomatele. Eram atât de fericit că reușisem să plantez o suprafață bună, îmi creasem un sistem de irigare prin stropire aeriană, vedeam clar în fața ochilor munții de roșii, apoi pe cei de bani pe care i-aș fi obținut. Dar totul mi se năruise într-o zi datorită phytophthora infestans, tulpinile se îndoiau se rupeau, putrezeau, iar visele mele s-au dus pe apa sâmbetei. Clatin din cap numai la acele zile de coșmar. Zău că am simțit cum inima începe să-mi crape. Mi-am dus mâna la piept. Atâta muncă în zadar! S-a dus demult, la fel ca și momentul în care am pierdut o parte din recolta de struguri, sau porumbul care s-a acoperit din senin cu niște mucegaiuri maronii, prăfoase și urât mirositoare. Semințe proaste! Vă spun eu, aici a fost problema! Așa că am îndreptat-o, încet, cu grijă, anul următor am început să lucrez cu Alcedo, cum îi spun eu și probabil și alții ca mine, Prietenul recoltelor sănătoase. Mi-am luat pentru culturile de primăvară îngrășăminte pentru plantele pe care vroiam să le cultiv, am luat dozele ce mi le-au recomandat, apoi au urmat semințe de calitate și viața mea de țăran român obișnuit a luat o altă turnură. Vorbesc de recolte bogate, vorbesc de calitate și prețuri excepționale pe care reușesc să le obțin datorită faptului că ofer siguranță, sănătate și zâmbete pe fața celor care cumpără rodul muncii mele. Și-s fericit că am avut de la cine învăța ce înseamnă agricultura modernă. Nu e greșit să învățăm, nimeni nu le știe pe toate, iar noi, românii, mai ales țăranii simpli, trebuie să învățăm să facem o agricultură modernă, altfel nu există evoluție și vom pieri sau ne vom pierde pământurile. Am ridicat solar, apoi am pus sisteme diferite de irigare, am cultivat soiuri noi, sănătoase, viguroase, în ziua de azi agricultura se face cu un țăran nou, care învață și acceptă să fie ajutat prietenește.
Mai vorbesc aceste treburi cu prietenii mei sau cu Moșul. Moș Andrei se scarpină în barbă, mai plescăie un păhărel de țuică, și recunoaște cu glas jumate că am un partener de nădejde, de 25 de ani încoace și că niciodată nu m-a lăsat. Se minunează:
-Și soare de fuse, să ne topească, taică, pe noi, ditai bărbații, darămite plăntuțele astea! Bun soi, bune semințe! Cum ai zis că-l cheamă pe prietenul ăsta? Gică, fi-miu, ar fi vrut și el să se apuce anul viitor, i-am tot povestit de succesul tău, și l-a podidit așa un dor de muncă! 
Zâmbește în barbă, dar pironește ochii lui albaștri în ochii mei. Așteaptă iarăși numele:
-Alcedo, moș Andrei! Au și pagină de facebook! https://www.facebook.com/AlcedoLtd
Moș Andrei scoate telefonul tacticos. Nu râdeți, om fi noi țărani, dar de 25 de ani am început să învățăm ce înseamnă tehnologia și s-o aplicăm în agricultură! 
-Am găsit! 
Râde mulțumit, mai plescăie din lichidul tare și oftează încântat. 
-Dacă aveam anii tăi băiete, și cu Alcedo, făceam România America! 25 de ani e viață de om, dragul moșului! Ce să zic, văd că împlinesc 25 de ani de activitate, uite scrie aici pe contul lor! Hai cu La mulți ani! ridică păhărelul plin și închină în cinstea lor.
Întind o pătură și tai pe-o farfurie brânză și ceapă,  pâinea o rup cu mâinile goale și miros pământul. 
Îl iubesc mai mult decât orice pe lumea asta. Pământul meu românesc!

2 Comments

  1. Oamenii se schimbă. Puţini, aceia care reuşesc să vadă şi evalueze corect. Aceia care vor mai mult de la ei. Restul, aşteaptă să îi schimbe ceilalţi. Recomand cu incredere.

  2. Probabil ca Alcedo inseamna mai mult decat un magazin bun pentru un fermier modern, inseamna schimbare de mentalitate.

Leave a Reply

Required fields are marked *.