Profeta

din Lumea de dincolo de vise

Indiscreții, confesiuni și femei

| 0 comments

”Să nu spui la nimeni ce ți-am spus!”
Oare mai funcționează? Ca pe vremea copilăriei. De ce oamenii nu-și asumă ceea ce spun? O dată ce te-ai decis să comunici cuiva ceva, un mare secret să spunem, nu ar trebui măcar să menționezi că nu vrei să-l spui nimănui de fapt? Și atunci de ce naiba îl mai comunici cuiva, din moment ce ăla cu care vorbești nu-i popă, doctor sau de la securitate. Spun și eu! Uneori ar fi cazul, altfel conversația devine una să treacă timpul.
Eu sunt genul de persoană căreia îi place să-și asume toate propozițiile pe care le rostește, iar dacă am spus ceva despre altcineva, pot să îmi susțin acea părere în fața oricui. Nu asta trebuie să facă un adult? Să-și susțină opiniile sau funcționează chestia cu ”trebuie să ții secret orice precum popa în biserică”? Nu de alta, dar dacă doream să fiu popă, eram popă. Evident că se poate considera o indiscreție atunci când comunici altcuiva ceea ce tocmai ți s-a comunicat, dar iarăși mă întreb, de ce ar fi o indiscreție ceva ce nu ți s-a spus sub secretul confesiunii? Dacă începi să te plângi că ți-e greu, că ai sta mai bine acasă, că toți din jur sunt niște nenorociți, că ăla a făcut așa, că ailaltă e o femeie ușoară, că una stă la serviciu, în loc să stea cu al ei copil acasă, că nu știu cine s-a bătut cu nu știu cine, astea sunt secrete?
Nu am înțeles niciodată femeile când bârfesc și apoi se supără că au aflat și alții. Hello! Păi, măi dragă, vorba lui nea Nelu, nu despre asta e vorba? Bârfa se” bârfește” fără limită, atunci când asta faci, asta primești. Nu am înțeles nici femeile care folosesc cuvinte ca ”nesimțita aia”, ” obraznică”, ”curvă”, ”proastă”. În afară că demonstrează că tu însăți ești teribil de prost educată, te-ai întrebat vreodată ce părere își face cealaltă persoană despre tine? Mai ales când ești o femeie în vârstă și ai și studii superioare!
Confesiunile unei prietene sunt secrete deoarece te leagă prietenia care-ți impune niște reguli de bun simț. Eu așa cred. Dar o persoană care nu-ți e prietenă, ci doar o cunoștință, care bârfește pe toată lumea și emite păreri personale despre toată lumea din jurul ei, este legată într-un fel de vreun cod secret, domle? Care naiba e codul ăla, să-l știu și eu!
Nu-mi plac bârfitoarele, în general nu-mi plac femeile care vorbesc cu orele și, la sfârșit, au și pretenția să și înțelegi ce ți-au comunicat despre viața sentimentală a fiului, despre bolile pe care la au, despre serviciul lor, despre culoarea părului sau mersul la coafor, despre gânduri aruncate într-un autobuz, despre mâncarea pe care o prepară zi de zi, etc. Doamne, iartă-mă, dar chiar par tipul de om căruia îi place să trăncănească despre ciorbă, sarmale, bulion, boli fatale sau cum a copilărit printre blocurile gri din perioadă ceaușistă? Dacă da, cum naiba să fac și să-mi șterg fața asta de om care înghite de toate doar pentru că pare de încredere și gura sacului ei este suficient de mare să-și bage toată lumea bulendrele în ea?!
Nu mi-a păsat niciodată de femei în general, mi-am ales cu mare grijă prietenii, așa că am ajuns la vârsta asta și nu am prieteni, evident! Respect femeile, le admir pe cele frumoase și am mare grijă cum vorbesc cu cele deștepte, pentru că sunt unele cu minte brici și ai ce discuta cu ele ( rare, dar sunt!), dar ce naiba fac cu restul lor care tam-nesam, după cinci minute mă consideră cea mai bună prietenă și încep să-mi spună secrete din alcov, fără ca eu să știu că sunt sub taina spovedaniei? Oare ce naiba e în mintea femeilor? Au mereu nevoie de o persoană căreia să-i spună inepțiile ce le trec prin minte? Dacă un specialist într-un domeniu, nu poate duce o conversație din domeniul lui, dar discută despre ouă moi și mămăligă cu brânză, despre lenevie în pat și norii de afară care-i apasă viața, atunci cum dracu sunt eu de vină că dau lecții într-un domeniu în care ar trebui să fie specialist?
Când o să știu ce gândește o femeie? Nu ar trebui să-mi fie ușor din moment ce sunt femeie? Uite că nu-mi e ușor și totuși încerc să găsesc marele secret al femeii. Ce o face să fie dulce, apoi o mare scorpie? De ce preferă să vorbească despre scutece și zacuscă, în loc să discute despre gheața de pe Mercur? Naiba știe ce le trece prin cap muierilor și până la urmă nici nu-mi pasă, există dicționar care explică tuturor ce înseamnă bârfă, prietenie, tăcere, idioțenie.

Leave a Reply

Required fields are marked *.