Profeta

din Lumea de dincolo de vise

logo-2

Ce înseamnă ziua de 8 Martie, mama?

| 0 comments

Când mă gândesc la ziua de 8 martie, nu pot să nu îmi amintesc de mama, chiar și acum, la vârsta la care te desprinzi de cuibul părintesc și iți creezi propriul cămin.
Îmi amintesc de ochii verzi-căprui, de zâmbetul cald și de buzele roșii ce tremurau mărunt, ușor a mirare, când primea din mâinile mele micile cadouri ce doreau să onoreze ziua femeii. Nu știu cum e în alte familii, dar, la noi acasă, mama era cu adevărat răsfățată cu prilejul acestui moment. 
Emoționată, mă trezeam de dimineață și luam de pe birou freziile galbene, parfumate, cutiuța cu bijuterii, bluzița sau gentuța la modă, pe care reușeam să le cumpăr cu ajutorul tatălui meu, și dădeam roată camerei părinților așteptând ca cei doi să se trezească. De cele mai multe ori nu aveam deloc răbdare și deschideam ușa surprinzându-i îmbrățișați, mama admirând vreun nou ineluș pus pe degetele ei albe sau buchetul de trandafiri pe care-l primea de la tata de cum deschidea ochii. N-am idee cum e la alții, dar, în toată copilăria mea, nu-mi amintesc ca de 8 martie să fi fost vreodată altceva decât un soare cald, frumos, care arunca săgeți strălucitoare în părul negru ca abanosul al mamei!
Și mi-am dorit același lucru pentru mine, atunci când voi fi la rândul meu mamă: bucurie, emoție, lacrimi de fericire! Zilele trecute, Andrei, fiul cel mare, în vârstă de cinci ani, mi-a zis pe ton conspirativ: ”tata are un cadou pentru tine!”. N-am răbdat, curioasă din fire, să nu-l întreb despre ce e vorba. ”Ce cadou?”

– Pentru ziua mamelor! Mamele au o zi când sunt sărbătorite, nu știai? gurița roșie se rotunji a uimire.
Am negat că aș ști dând din cap, ușor amuzată de seriozitatea piciului. 
-Tata mi-a zis că pe 8 martie trebuie neapărat să dăm mamei cadoul pentru că altfel va fi supărată! 
Ce explicație i-a dat și taică-su! M-am bosumflat, ușor dezamăgită. Nu despre asta era vorba. Ziua de 8 martie nu reprezintă doar atât, e ceva mai mult, trebuie să fie, mi-au spus-o ochii mamei mele când a rostit cuvintele: ”Tu ești cadoul meu de 8 martie, scumpa mea! Iubesc florile, cadourile tale, pentru că te iubesc pe tine, altfel nu ar avea nicio importanță.” Am realizat că Andrei se uita de câteva clipe la fața mea. Oare ce credea el că citește pe chipul meu? Ridică o mânuță durdulie și șterse o lacrimă ce-mi străbătea obrazul. Brusc am realizat că lăcrimam. De ce plângeam? Probabil la amintirea mamei. 
-Dragul meu, ziua de 8 martie este simbolul existenței femeii ca cea care dă viață, dă naștere unei minuni. Tu ești copilul meu, așadar eu sunt mămică și, uite așa, datorită ție sunt sărbătorită în această frumoasă zi cu flori și cadouri.
-Dar nu ești mamă în fiecare zi? O întrebare foarte serioasă, iar piciul ridică din sprâncenele blonde. Ochii săi albaștri aruncau sclipiri de diamant.
-Ba da. Sunt mamă de când te-am născut și până nu o să mai fiu pe acest pământ!
-Și de ce nu primești cadoul în fiecare zi?  
Mușca dintr-un pișcot cu cremă de vanilie, ronțăia preocupat de a înțelege semnificația acestei zile. Era atât de comic încât mă bufni râsul. Cred că taică-su ar face apoplexie la gândul că ar trebui să-mi cumpere flori în fiecare zi! I-am răspuns:
-Ziua de 8 martie e ca o zi de naștere. Ea reprezintă momentul în care noi, mamele, am adus pe lume copiii noștri. Serbăm toate acele momente în această zi. Nu e mai simplu? O singură zi pentru toate mămicile din întreaga lume.
Andrei a înclinat din cap dumirit. 
-Și e și mai ieftin, nu-i așa? Dacă tata ți-ar face cadou în fiecare zi, pentru că ești mama mea, atunci ar da faliment.Mama, eu am o soluție: în fiecare zi îți voi da un pupic pentru că ești mămica mea, cea mai grozavă din lume! Iar pentru 8 martie ți-am făcut o felicitare, vrei s-o vezi? 
Am înclinat afirmativ din cap. Pe felicitare era desenată o barză cu un prunc legat de cioc. Dedesubt scria Andrei și ”La mulți ani, măicuția mea dragă!”. Am râs fericită, amuzată de scrisul piciului și de acel cuvânt scris cu naivitatea copilului preșcolar ”măicuția”. De ce desenase o barză și un prunc? De mic i-am zis că mama îl născuse, mitul berzei aducătoare de bebeluși părea însă să dăinuie peste veacuri.

Leave a Reply

Required fields are marked *.