Profeta

din Lumea de dincolo de vise

Logo_ATAS_RGB_FINAL

Lumini potrivite pentru pensiunea mea

| 0 comments

Pasiunea mea pentru jocul luminilor și al umbrelor m-a determinat ca să iau o decizie radicală în ce privește iluminarea pensiunii mele. Nu sunt o persoană pretențioasă, de aceea prin casă mi-am amenajat cum m-a trăznit, mai bine, mai rău, am ținut cont de anumite reguli în principiu, dar acasă e acasă, la pensiune e altceva. Cei care vor beneficia de toate acestea sunt clienții și cum știu regula că ”stăpânul nostru este clientul”, mi-am zis că nu trebuie să mă joc, ci mai degrabă să apelez la specialiști.

Pensiunea am ridicat-o undeva pe valea Prahovei, vad bun, turiști de toate națiile, mi-am angajat înainte să termin lucrările inclusiv bucătarul. Mâncare tradițională, chelnerițele în costum popular, întâmpinarea oaspeților cu pâine și sare, toate le aveam în minte creionate, iar ideile îmi curgeau gârlă. Abia așteptam să vină inaugurarea pensiunii, chiar avem în minte să amplasez niște reflectoare puternice asupra vilei, să aranjez totul printr-o petrecere pe înserat, cu musafiri, rude și prieteni, care să-mi ureze spor în afacerea viselor mele! Că tot veni vorba de reflectoare, partea cu iluminatul locuinței, exterior și interior m-a pus cumva într-o încurcătură. Nu prea știam ce să fac mai exact. Nevastă-mea, o tipă extrem de exigentă și severă, a fost cea care mi-a tăiat avântul patriotic. Recunosc, ea a fost cu ideea să angajăm experții care să se ocupe de lumini:
-Nicule, altfel pun ei în valoare spațiul pensiunii prin corpurile de iluminat și altfel o faci tu, în plus ei au idei diverse. Le spui ce-ți place, cum îți place, dar lasă-te ghidat de oameni ce se pricep. http://www.atas.ro/64-iluminat-horeca Nu de alta, dar mă trezesc cu lustra veche a maică-tii că mi-o expui pe hol, așa cum te trăsnise pe tine acum două săptămâni! Iar în grădină îmi pui beculețe de zici că e Crăciunul tot anul!
-Dar ce-are lustra? E frumoasă! am ripostat aprig, trecând cu vederea Crăciunul.
-Nicule, o fi a măică-tii, n-am nimic cu femeia, lustra era frumoasă pe vremea ei, dar acum e urâtă rău așa cum e!
Am recunoscut că are dreptate chiar dacă mă obosește cicăleala ei, oricum nu s-a implicat în proiect deloc, nu știu ce-și dă cu părerea. Și apoi, lustra maică-mii e frumoasă, e de fapt un candelabru de pe vremea bunicii ei, o fostă boieroaică care adusese minunea aceea tocmai de la Paris. O păstrase în podul casei pe vremea comuniștilor, un ultim vestigiu al vremurilor de demult! Am luat-o de acolo și am depozitat-o în garaj, în speranța că vreodată îi voi readuce strălucirea de altădată. Se vede că lustra e cam blestemată din moment ce e atât de renegată. Voi vedea ce voi face cu ea! Mi-am spus în sinea mea puțin nemulțumit de ce mi se oferea pe moment și oarecum speriat că trebuie să angajez specialiști în iluminarea pensiunii. Mă gândeam că va costa mult, că nu vor face treaba așa cum mi-o doresc într-o încercare de a ține cont de niște reguli stupide, pe care eram absolut singur că le pot respecta și eu. Auzi tu, trebuie specialiști în lumini, mai nou!
Și totuși, recunosc iarăși, a fost o decizie corectă pentru că rezultatul e fantastic, nevastă-mea îmi zice mereu:
-Vezi, Nicule, dacă te luai după capul ăla mare și pătrat al tău, nu ieșea minunăția asta!
-Da, ce să zic, că dacă mă luam după capul tău mic și rotund, lustra maică-mii era țăndări de câțiva ani încoace, uite ce luminează și ce strălucește, pare o Crăiasă a zăpezii într-o lume de basm în livingul pensiunii!
O văd că nu-i convine replica, îmi dau seama după vena aia de la gât care se umflă și se dezumflă într-un ritm doar de ea știut! Dar plusez, așa de-al dracului!
Când au venit cei de la atas.ro cu echipa, au observat spațiul, au discutat între ei, apoi cu mine, am făcut schimb de idei, unele destul de proaste îmi aparțineau, recunosc, dar dacă nu ești încorsetat în principiile proprii și ești liber la nou, atunci ai numai de câștigat. Mă interesa inclusiv un consum redus de energie electrică așa că le-am tot pus bețe în roate cu tot felul de cerințe, nu a fost foarte ușor să realizăm proiectul cu brio, a trebuit puțină muncă și determinare în a crea perfecțiunea pe care   mi-o doream prezentă la acest capitol în ce privește pensiunea mea.

Creativitate, talent și dedicare! Astea-s atuurile acestei firme de specialiști în iluminat. http://www.atas.ro/content/6-servicii Restaurantul pensiunii este fabulos din acest punct de vedere. Lumina este prezentă deasupra fiecărei mese prin niște corpuri de iluminat în formă de pâlnie de culoare portocalie, cu  tijă lungă ce coboară din tavan, par niște flori de crin diafane, elegante și pline de mister. Lângă barul din colț câteva aplice și lumini discrete dă o notă de blues sau jazz, transformând camera pe parcurs ce se face trecerea de la restaurant la bar, atât de discret încât nici nu-ți dă impresia că este aceeași încăpere.
Camerele de sus au un proiect de iluminare diferit. Văruite în alb sau lila, camerele trebuiau să permită luminii artificiale să completeze acolo unde era cazul pe cea naturală într-un mod cât se poate de sănătos pentru ochiul omului. Deci a trebuit să existe o îmbinare optimă a celor două prin aplicarea unor corpuri de iluminat adecvate: un iluminat general dat printr-o plafonieră, apoi unul direcționat  (o lumină puternică) spre fotolii și pat pentru citit sau diverse activități care ar necesita o astfel de lumină. Stilul veiozelor l-au potrivit perfect cu cel al draperiilor și cu abajurul lămpilor apărând un contrast plăcut ochiului, mai ales că designul lor era unul vesel și aducea un plus de culoare încăperii uneori poate prea serioase.  Într-o pensiune e bine să nu enervezi ochiul clienților cu niște culori stridente, dar nici prea serios acolo unde ar trebui să fie veselie ( o vacanță în alb și gri nu prea pare interesantă,nu?), așa că s-a încercat cu mare succes de altfel o îmbinare plăcută a tuturor elementelor din cameră cu aceste corpuri de iluminat.
Cel mai mult mi-a plăcut faptul că am reușit să folosesc inclusiv candelabrul mamei, moștenirea de familie. Chiar nu aveam habar că specialiștii atas.ro pot restaura astfel de obiecte vechi. Ce a ieșit din mâna lor este ceva de vis, chiar și nevastă-mea a recunoscut după ce mi le-au montat pe toate:
-Nicule, într-adevăr are un iz aristocratic, o aromă de demult, plină de calitate și o frumusețe discretă dată seara de strălucirea luminilor diferit față de candelabrele noi!
Și dacă e ea mulțumită, eu sunt fericit, pot spune în sfârșit că a mulțumit-o ceva în viața asta și pe nevastă-mea!
Iar acum, la final voi spune că proiectul pentru sisteme de iluminat în interior realizat de atas.ro este ceea ce face diferența între specialist și un profan așa cum sunt eu, fie și un profan pasionat de jocul de lumini și umbre.
Privesc cu mândrie proiectul meu de vis: pensiunea, afacerea familiei mele. Luminile reflectoarelor răspândesc începutul unui vis!

Leave a Reply

Required fields are marked *.