Profeta

din Lumea de dincolo de vise

hecht-9200_15531

Cat-walk în grădina mea

| 0 comments

Totul a început în momentul în care m-am decis că e gata, mi-a ajuns orașul, nu mai am cum să evoluez între granițele lui. Pur și simplu m-am trezit într-o dimineață că mă uit pe geam, nu tu un copac în fața blocului cu zece nivele, nu tu vreo grădiniță cu flori sau vreun miros plăcut. O imensitate de griuri și o atmosferă obositoare și stresantă mi se dezvăluia în fața ochilor.
Și m-am trezit că mă întreb sincer pentru prima dată în viața mea: eu ce naiba caut aici? Fac o oră și jumătate până la un servici pe care nu-l suport, revin între niște pereți de 60 m pătrați dintre care dacă ies, am de parcurs vreo 3 kilometri ca să ajung la cel mai apropiat parc, și în plus viața la oraș nu e mare brânză când n-am liniște, pace și miros de verde crud. Un amic cumpărase un generator de curent și o mașină de tuns iarba și le primisem prin curier eu pentru că dăduse adresa mea. În fața ochilor mi se înfățișau doar întinderi de gazon și flori multicolore peste care treceam ținând de mâner, mașina de tuns iarbă a prietenului meu. M-am trezit râzând cu poftă ca la nu știu ce năzdrăvănie. http://www.covera.ro/masini-unelte/masini-de-tuns-iarba-si-gardul/masini-de-tuns-iarba-electrice/

Și m-am decis deodată: mă mut la țară! Iaca, mare decizie, se vor trezi unii să spună! Dar nici nu-mi pasă de cine ce zice, eu știu că am luat cea mai bună decizie. Evident că ceilalți membri ai familiei au înnebunit la propriu de zici că-i obligase cineva pe ei să se mute la țară. Mai ales mama care mi-a cumpărat cu mare tam-tam ”ditamai” apartamentul. Vorba vine, așa-i zice ea la cutia asta de chibrituri pe care o numesc cu emfază ”acasă”, dar în care nu mă simt deloc așa.
-Ce faci, fato la țară? Tu ai habar cum e viața acolo? Lumea e rea la țară, nimeni nu te ajută cu nimic. Vecinii sunt la depărtare inclusiv la nivel intelectual! urlă mama, tata tace. Cum să-ți lași serviciul? Și ce-ai să faci? Dai cu sapa? Ai luat-o razna! Zi mă și tu ceva! strigă și la tata, care continuă să nu zică nimic, doar se ridică și iese din cameră cum prinde un moment în care atenția mamei este îndreptată spre mine. Mă bate cu o mână pe umăr și-mi zâmbește. Zâmbesc și eu la gestul de lașitate, fuge din calea mamei care ar trece ca un tăvălug peste capul lui. Fuge din calea vijeliei, dar dacă doar așa are pace cu ea, ce poate să facă! Îl înțeleg într-o oarecare măsură. L-ar înțelege oricine dacă ar cunoaște-o pe mama. Are un principiu sănătos de altfel pentru ea: ”ori se face ca mine, ori se face ca mine!” Loc de alegere nu există.
Și am trecut peste urletele și vaietele ei. Fiecare cu viața lui, mamă! Nu te supăra pe mine, dar eu sunt fericită înconjurată de flori, de pomi fructiferi, de pisicuțe și cățeluși, de găini care cotcodăcesc și de cer senin de vară, de zăpadă și de frigul iernii. Vreau să simt că trăiesc, că sunt importantă și că viața nu trece pe lângă mine!
Prima decizie luată, restul a curs de la sine, ca apa la robinet. Casa bunicilor mi-a fost în sfârșit acea ”acasă”. Am renovat-o după gustul meu, iar ”mașinuța” mea 4×4 a beneficiat de un răsfăț de primă clasă: într-una din anexele casei am creat un garaj super fain. Mă uitam fericită la câte reușisem să realizez și în același timp mă țineam și de serviciul pe care mama mă rugase să jur pe viața ei că nu voi renunța la el. N-am jurat pentru că, ea nu știe, dar m-am decis să fac agricultură și să încep un proiect cu fonduri europene pe care să-l dezvolt și să-l fac o afacere. Nu-i spun încă că se îmbolnăvește de nervi. Mai aștept! Sunt și eu puțin lașă precum tata, dar cu mama e ca și cum se ia la luptă Făt-Frumos cu zgripțuroaica. Jale la propriu!
Revenind la grădina mea, cel mai mult îmi place aleea de arbuști fructiferi. Mi-am dat comandă și de pomi decorativi ( caiși, meri, nectarini, cireși, pruni, peri și piersici), de bulbi de flori de primăvară, de butași de trandafiri de toate culorile. I-am așezat de-a lungul unei alei, de-o parte și de alta, o alee care dă spre o baltă din spatele casei, unde un specialist a creat un ponton înconjurat de sălcii curgătoare. Un paradis adevărat! Mai ales că balta are pește, așa că abia aștept să dau la pește, cum spun pescarii. Mă pricep, doar am crescut aici, la bunici, așa că locul mi-este cunoscut ca propriul buzunar.
Aleea mea începe de cum deschizi porțile, iar primii de lângă asfaltul închis la culoare sunt pomii ornamentali. Iasomia înflorește prima, apoi floarea miresei și magnolia cu flori ca niște cupe regale de alb-roz. Pe alocuri am înșirat ghivece cu thuja occidentalis și șase tufe de ienupăr. Dacă nu știți cum arată, vreau să vă spun că e cea mai bună alegere pentru o grădină de basm! Trandafirii au fost așezați la distanțe egale unii de ceilalți și m-am jucat puțin așezându-i ținând cont de culoarea și parfumul lor. Evident că am cerut o mulțime de informații de unde i-am comandat. Adevărul e că o alegere foarte bună pentru cine dorește să-și creeze o grădină pe placul său, este un magazin online, de unde primești totul acasă prin curier, fără bătăi de cap sau alte probleme. Lipite de alee se vor înșira în primăvară ghiocei și violete, lalele și narcise albe și galbene, zambile parfumate, pline de culoare. Din loc în loc își vor fermeca privitorii prin gust și culoare, dar și prin aspectul plăcut al tufelor, zmeura parfumată, murele negre, coacăzele roșii și albe, agrișele și cătina.http://www.covera.ro/casa-gradina/gradinarit-exterior-interior/arbusti-fructiferi/

În spatele pomilor ornamentali am plantat arbuștii fructiferi, abia aștept să gust din roadele lor începând din primăvară cu cireșele gustoase și până-n toamnă târziu cu perele pline de savoare orientală. Dincolo de ei se va întinde în primăvară grădina de legume.
Iarna o întâmpin cum se cuvine. Aleea mea se întinde ca un cat-walk plin de culoare verde dată de arborii ornamentali încă din toamnă, primăvara se vor plimba de-a lungul ei, defilând, minunile parfumate și pomii înveșmântați în rochii albe de mireasă, vara totul va prinde roade, iar toamna culorile se vor diversifica etalând o paletă de pictor profesionist. Abia aștept minunile naturii să-și prezinte hainele mătăsoase în toată splendoarea lor. Natura este un creator de modă cu adevărat spectaculos! Pe alocuri am așezat două băncuțe și spre ponton am construit un foișor de lemn de toată frumusețea.
-O grădină de basm! exclamă mama.
Iar tata strălucește ca un prinț de povești. E atât de mândru de realizarea mea și de faptul că am înfruntat-o pe mama, încât mi-a adus un cadou extraordinar: o freză de zăpadă electrică http://www.covera.ro/masini-unelte/curatenie/freze-de-zapada/, foarte ușor de folosit și cu putere mare de aruncare. Mi-a șoptit pe un ton conspirativ:
-M-am gândit eu și am mai dat comandă de un generator de curent. Știi, tu, iarna, pe la țară mai ia curentul, să nu rămâi vreodată fără sursă de curent! Mi-e așa de drag tata! Îl ador, chiar și așa cum e, plin de frică să n-o supere pe mama!
Grădina mea așteaptă primăvara pentru a înflori ca o șampanie spumoasă. Oare ce îi oprește pe oameni să se bucure de frumusețea vieții și a naturii? Ce îi determină să se închidă într-o cutiuță când pot beneficia de un adevărat palat?

Leave a Reply

Required fields are marked *.