Profeta

din Lumea de dincolo de vise

dental-praxis_jyku

Implantul dentar și fobia mea de clinica stomatologică

| 3 Comments

Toată lumea are o fobie sau mai multe chiar. Te ia cu cald sau cu frig, te înroșești sau devii palid, inima bate ca nebuna și ai mereu impresia că vine Apocalipsa într-un car tras de patru armăsari negri. Cam plastică imaginea, sunt sigură că așa gândiți, dar fiecare dintre noi trăim cu frica noastră în fiecare zi. Încercăm să scuturăm capul cu tărie pentru a uita de ea, iar atunci când ne întâlnim brusc fugim cât ne țin picioarele pentru a nu risca cumva să o înfruntăm. Doar nu suntem în stare, așa e?
Ei bine, mi-e o frică teribilă de medicul stomatolog! Nu știu care dintre voi simțiți același lucru, dar eu aveam această temere de mic copil. Mereu mi-am imaginat cabinetul acestuia ca pe un teritoriu al Inchiziției, un tărâm al instrumentelor de tortură cu rol  bine definit, destinat durerii și  lacrimilor, al țipetelor sfâșietoare și al nu știu câtor scene de groază care mi-au trecut prin cap din copilărie până la vârsta mea actuală pe care nu o dezvălui pentru că sunt femeie, și așa-i stă bine unei femei. să fie mereu tânără și frumoasă.
Cum mi-am înfrânt frica? Cred că am reușit să realizez că medicul stomatolog nu este un membru demn al Inchiziției, că nu e îmbrăcat în haine negre și cu o glugă pe cap și nici nu amestecă frunze otrăvitoare  într-un mojar.  Frica o am în continuare, dar e controlată și nu-mi mai provoacă coșmaruri noaptea înainte de vreo programare pe care o am.

Am mers la dentist ca tot omul. Am mai pus o plombă unde trebuia, am mai scos vreo măsea super cariată. Foarte rar într-adevăr și nutrind sentimentele de mai sus, dar la un moment dat am fost nevoită să iau taurul de coarne și să deschid larg ușa clinicii stomatologice, cu încredere și cu speranță că lumea îmi va zâmbi. Ador să mi se zâmbească, astfel am încredere în oamenii din jur și  ceva-mi spune că totul va fi bine. Ce m-a împins să-mi înving fobia într-o oarecare măsură? Nevoia, evident. Păi, cine altcineva? Am pierdut doi dinți. Știe careva ce înseamnă acest lucru pentru o femeie? Eu știu. De asta a trebuit să-mi înving fobia și să calc treptele clinicii stomatologice pentru un implant dentar. Obligatoriu și fără să mă gândesc prea mult, doar nu puteam sta știrbă, cu gura căscată în fața clienților mei , lăsând la vedere stalactitele.
Am intrat timidă în clinica Dental Praxis. Am împins ușile cu o inimă cât un purice, gata să o rup oricând la fugă în caz că vreun torționar ar fi încercat să mă prindă. Poate par penibilă, dar fobia e fobie, asta e, recunosc că muream de frică! Când colo o doamnă drăguță cu un zâmbet larg pe fața de spiriduș mă ochi și îmi făcu un semn să mă apropii. Glasul prietenos mă determină să renunț la scutul pe care mi-l proptisem imaginar și să zâmbesc la rândul meu timid arătându-mi problema dentară pentru care încercam să lupt împotriva propriei mele frici. A luat câteva date pe care i le-am șoptit și mi-a spus să mă relaxez în fotoliul din față. M-am așezat pe canapeaua neagră din fața ei cu ochii pironiți pe ușa de la intrare și luptându-mă cu  impulsul de a o zbughi iepurește.
-Puteți intra în cabinet! Doamna doctor vă așteaptă!
Doamna asistentă se așezase strategic între mine și ușă, cred că mai întâlnise pacienți fricoși și încerca să împiedice vreo retragere a mea de pe câmpul de bătălie.  Am înghițit în sec și am intrat. Doamna doctor, o blondă frumoasă, cu părul prins într-o coadă, cu ochi albaștri, calzi ca un cer de vară, mi-a zâmbit instantaneu și mi-a întins mâna recomandându-se. Am înclinat capul și am rostit timid propriul meu nume care suna teribil de ciudat sâsâit printre dinții lipsă. M-am întins pe scaunul albastru și am încremenit înălțând rugi divinității și promițând că mă voi căi de toate păcatele mele și că voi fi o sfântă pentru tot restul vieții dacă ies în viață pe ușa cabinetului. Când colo, totul nu era deloc cum îmi imaginam. Nu vedeam deloc sângele pe hainele doctoriței, urlete ioc, glasul ei îmi explica orice procedură pe care o parcurgea.
-Implantul dentar nu este obligatoriu, desigur, dar este cea mai bună soluție pe care v-o recomand , pentru ca dantura dumneavoastră să fie din nou frumoasă și funcționabilă.  Nu este cine știe ce filosofie, de fapt vorbim despre niște rădăcini dentare artificiale, nimic mai mult.
Glasul cald continua să-mi explice întreaga procedură de inserare a implantului dentar.
-Astfel implantul dentar este o soluție perfectă de restaurare dentară cu un aspect absolut natural! Pentru început vom face o radiografie pentru a stabili dacă aveți o cantitate suficientă de os, dacă dimensiunile osului alveolar  sunt insuficiente, intervenim suplimentar cu adiție de os.
Zâmbea în permanență și pentru prima dată în viața mea am reușit să mă relaxez și să realizez că nu era vorba despre niciun fel de tortură medievală în această clinică stomatologică, iar personalul medical era extrem de uman și mai ales cu un zâmbet ce făcea cinste acestui loc care practic crea zâmbete frumoase și o stare de bine.
Nu pot spune că nu-mi mai este frică, ea există acolo, mititică, pe undeva, dar când pășesc periodic pe treptele Dental Praxis, ea dispare și lasă loc relaxării și încrederii. Implantarea dentară durează și treptat am ajuns să cunosc oamenii de aici și să-mi dau seama că a lucra în echipă și cu materiale de bună calitate este de fapt cheia succesului.

3 Comments

  1. 🙂 De operatiunile dentare nu m-am temut niciodata, dar mi-a fost groaza de neglijenta medicilor cu dezinfectatul instrumetelor si altele de gen… Greu am gasit unii care sa se preocupe si de siguranta pacientului – in aceasta directie… Si cum ii gaseam cum… dupa un an 2, 3 ba plecau din oras ba din tara ba intra in concediu pt cresterea copilului… si iar o luam de la capat… 🙂
    M-ar bucura sa stiu ca exista mai multi dentisti care se preocupa de pacienti si ferindu-i de… balele celor dinainte… 🙂

  2. Eu zic ca depinde foarte mult de clinica stomatologica la care mergem. Din pacate mai exista si astfel de medici neglijenti, dar la clinica despre care am vorbit situatia este diferita. Poti vizita si galeria foto, instrumentarul medical este unul de calitate superioara, iar persoanlul unul extrem de competent. http://www.clinica-dentalpraxis.ro/

  3. Yami! I like it. Au si asistente, nu?! Ador momentul in care imi sugereaza sa fac gura mare. Imaginatia mea o ia razna ca sa numai povestesc ca in clipa in care ma atinge cu degetele pe gingie,explodez! :d ))))

Leave a Reply

Required fields are marked *.