Profeta

din Lumea de dincolo de vise

Logo_ATAS_RGB_FINAL

Un proiect reușit pentru pensiunea mea

| 0 comments

Gândurile mă poartă într-o altă lume, departe de zumzăiala discuțiilor casnice ale membrilor familiei. Sunt obosit de muncă, dar nu ăsta e un impediment să asist activ la conversațiile lor, din contră m-ar detașa de tot ce înseamnă stres cotidian, dar mintea mea lucrează încă activ la proiectul meu. Sunt prins acolo, într-o altă lume parcă, nimic nu mă poate scoate din ea. Fizicul e aici la masă, printre cei dragi, gândurile în schimb sunt dincolo.

Mă mulțumesc să-mi zic că datorită mie sunt astăzi cu toții fericiți, că datorită mie stăm la masa asta îmbelșugată și tot datorită mie avem o afacere de succes. Probabil că vă spuneți că dacă afacerea e de succes, familia e fericită, la ce mă mai gândesc cu atâta patos de nu pot să mă  detașez de muncă măcar 20 de minute cât servesc masa! Problema mea este una estetică, legată de design-ul celei de a doua pensiuni. Cu asta mă ocup, sunt proprietarul unei pensiuni și în curând o voi deschide pe a doua. Îmi ridică o mare problemă personalizarea pensiunii, mai ales iluminarea camerelor, a holurilor largi. Trebuie să fie ceva care să facă diferența, altfel ce i-ar atrage pe turiști? Într-o epocă în care pe orice versant al muntelui există cel puțin zece pensiuni, cum ar trebui să fie a mea pentru a atrage clienții? Am experiență negativă cu prima. De abia am scos-o la capăt cu ea. Inițial am luat-o de capul meu, am crezut că mă pot descurca cu realizarea unui interior cât mai confortabil, să creez un ambient propice relaxării oaspeților, dar nu mi-a ieșit. E și asta o meserie, vă spun pe pielea mea! Din această cauză inițial afacerea nu mergea, chiar se îndrepta cu pași vertiginoși către un eșec de răsunet. Apoi am dat din întâmplare peste un prieten de facultate care era în domeniul hotelier și mi-a zis că lucrurile de genul acesta se rezolvă cu ajutorul unor specialiști, asta dacă vrei să meargă bine treaba! Și cum aveam nevoie de soluții inteligente, de oameni competenți și de servicii de consultanță și asistență, am spus că ideea lui este bună și va merge totul ca pe roate în acest mod. Compania am găsit-o lejer pe internet, este vorba despre Atas Lighting. Cerința mea a fost ca iluminarea pensiunii să fie un echilibru între eleganță și inovație, confortul oaspeților să primeze înainte de toate. Astfel încât am ajuns într-un punct în care nu pot spune că stau tocmai liniștit. Curiozitatea și stresul mă macină, chiar dacă știu că firma aceasta a lucrat cu locații foarte importante din România, dar mă macină întrebarea: Dacă nu reușesc să facă din pensiunea mea ce doresc eu?
Așa că faptul că mă tot gândesc la afacere e ceva natural, zic eu! M-au sfătuit să aleg pentru iluminatul exterior, dar și cel interior, cele mai noi tendințe, mai ales unele economicoase în ce privește consumul. Un ajutor l-am primit și pentru candelabrul vechi. Îl avea bunicul în pod cumpărat după ce ajunseseră comuniștii la putere, dintr-un târg de vechituri. Arăta foarte bine chiar și atârnat în pod. Îmi imaginam o sală imensă și acest candelabru deasupra aruncând scântei peste dansatori. I-am întrebat dacă fac și servii de restaurare și nu mică mi-a fost mirarea când au răspuns pozitiv.

Mi-au pus la dispoziție proiectare 3D pentru modelele exclusive și stabilirea caracteristicilor tehnice, au integrat în spațiu soluțiile de iluminare pe care mi le-am dorit sau care mi-au fost recomandate. Să știți că de multe ori ceea ce ai tu în cap și dorești nu se potrivește tocmai cu ansamblul, așa că există un echilibru pe care trebuie să-l păstrezi pentru ca atmosfera să fie una de relaxare! Pentru camere am mers însă pe schița mea, pe care am reușit să o fac funcțională datorită arhitecților, designerilor și specialiștilor. Corpurile de iluminat sunt extrem de importante pentru că ele asigură lumina necesară încăperilor. Este important să nu le folosești în exces, dar nici să te lipsești de ele. În camerele pensiunii am folosit o combinație a corpurilor de iluminat, deoarece uneori oaspeții au nevoie de lumină puternică, alteori doar de una pentru citit, doar pe oglinda la baie sau din contră doar un spot de noapte.
Mai aveam de lucrat la o terasă largă, vreau să organizez nunți aici. E mai complex proiectul, necesită corpuri de iluminat elegante, cu stil, aici m-am lăsat în totalitate pe mâna celor de la Atas Lighting. Au analizat spațiul în prezența mea, au trimis o echipă pe teren și am primit niște recomandări în concordanță cu ambientul, dar i-am lăsat să ducă la cap proiectul așa cum mi l-au prezentat. Pensiunea am vrut-o personalizată, după gusturile mele, sala trebuie să fie însă ceva grandios, ceva care să atragă mirii să petreacă aici.
Toate aceste lucruri sunt în capul meu și se tot repetă cu viteză. Planuri peste planuri, lumini de tot felul și corpuri de iluminat, încăperi spectaculoase și săli de gală, toate se îmbulzesc în mintea mea. Nu am mari emoții, specialiștii sunt specialiști, dar curiozitatea mă omoară cel mai mult. Este de importanță vitală să iasă totul perfect pentru că…
-Florine, lasă gândurile alea și coboară printre noi! Nu te mai gândi la afaceri cât stai la masă! mama mă ceartă și abia o aud.
-Dacă ești curios și nu mai ai răbdare până mâine, mergi la pensiune și gata, apoi întoarce-te la masă liniștit!

Nevastă-mea mă cunoaște mai bine ca mama. Mă ridic și urc în mașină. În cincisprezece minute sunt la pensiune. Echipa plecase de ceva timp. Apăs pe întrerupătorul de la intrare și rămân cu ochii uimiți. Candelabrul bunicului stătea strălucitor agățat de tavanul livingului. Răspândea luminițe albe exact ca-n închipuirile mele. În colțurile camerei câteva aplice de perete sporeau farmecul, creând o atmosferă de neînchipuit pentru mine până atunci. Am dat buzna pe holurile pensiunii și am admirat plafonierele, colțurile aveau lângă fotolii o veioză discretă prielnică odihnei sau cititului, în camere se ghicea eleganță prin lustrele fine, iar restul luminii o asigurau aplicele și veiozele de pe noptiere.
Întors la parter, am apăsat pe întrerupătorul pentru corpurile de iluminare de exterior. O adevărată feerie apăru înaintea ochilor mei, iar grădina aranjată părea un peisaj de poveste. Lampadarele și veiozele de curte transmiteau magie.
Am răsuflat ușurat. Era minunat totul. Câtă importanță are lumina în viața omului! Cum transformă ea o casă oarecare într-un adevărat palat dacă o accesorizezi cum trebuie!

Leave a Reply

Required fields are marked *.