Profeta

din Lumea de dincolo de vise

10537096_478062152324346_3289880564499145210_n

Din avion în mașină prin România

| 3 Comments

Și dacă fug? Fug în lume. Să nu mă găsească nimeni. Vreau să am momentul meu de liniște, de a fi cu mine însămi, de a trăi aventuros! Vreau să caut spiritul liber, să zbor, să conduc pe o șosea doar cu muzica ”Hit the road Jack” pe fundal!

Am chef de libertate, departe de oricine și orice. Ați avut vreodată senzația aceea de a pleca oriunde numai să pleci? Să nu mai vezi pe nimeni cunoscut, să nu-ți mai ceară nimeni socoteală de nimic, să fii doar tu și aventura vieții tale! Mereu când m-am gândit la aventură, prin minte îmi trecea că sunt într-o mașină. Mâinile stau pe volan, muzica curge insinuant și ochii admiră peisaje de munte, fețe de oameni zâmbitoare. Mă gândesc nu de multe ori să urc într-un avion și să plec departe de capitală, să aterizez undeva într-alt colț de țară. Apoi din avion, să închiriez o mașină cu care să rătăcesc prin Carpați, prin Ardeal, prin Transilvania sau Moldova, în căutare de tradiție, de istorie, de oameni ospitalieri, în căutarea României. Voi închiria o mașină de la Autoboca pentru simplul motiv că-mi place ce transmit, practic ce caut eu: spiritul românesc, libertate și voie bună. Și pentru că am chef de aventură, una pură românească voi adopta și uniforma lor. Se îmbracă în tradiționala ie. Cool, nu? Până la urmă de ce am abandonat noi acest articol vestimentar? Mie îmi place. O port ocazional vara, sincer e destul de scumpă și purtată zi de zi s-ar uza mult prea repede. Nu pot să nu mă întreb de când a ajuns o cămașă să fie atât de scumpă, bunica are încă în lada ei de zestre o grămadă de astfel de cămăși, nici ea nu le mai poartă. Poate că am pierdut undeva pe parcurs spiritul acesta românesc! Cine știe?
La volan mă simt în al nouălea cer, mașina rulează pe asfaltul fierbinte, încins de soarele mult prea arzător al verii, dar nu-mi pasă de căldura de afară, am aer condiționat. Din când în când sorb câte o gură de cafea și-mi aprind o țigară imaginară. Nu fumez, dar drumul lung îmi pare că s-ar potrivi cu o țigară și-o cafea. Fumul se răspândește cu iuțeală peste tot. Dau din cap și zâmbesc. Dacă ar fi fost unul adevărat, deja eram cu plămânii puși pe grătar.
N-am idee unde vreau să ajung, dar citesc pe un indicator că în apropiere e Săpânța, așa că mi-am zis ”hai la cimitir!”, n-am fost niciodată și am chef să văd acest monument al istețimii românului care scoate umor și din această locație.
O pensiune în Maramureș este tot ce îți poți imagina în materie de ospitalitate. Primitori și veseli, înveșmântați în costumele tradiționale, oamenii locului te primesc ca pe unul de-al lor care a plecat demult și abia ce se întoarce iarăși în mijlocul lor. Ai senzația aceea de a bate pe spate prietenește pe cineva sau de a strânge în brațe cu bucurie. Viața curge parcă într-un alt mod decât cel din alte părți ale României, tradiția e la ea acasă, graiul e parcă mai românesc și mirosurile de mâncare adevărată par desprinse din cărți de poveste. Nici bunica nu mai face pâine în cuptor sau sarmale în vas de lut, le ia de gata din magazine! Ce tradiție să mai păstrezi, a cui tradiție? Maramureșul poate fi străbătut la volanul mașinii, încet, să rulezi cu viteză mică, să poți înghiți tot ce poți, să savurezi oamenii, mâncarea, peisajele, voioșia.

Iar drumul la volan continuă cu nelipsita cafeluță și țigara imaginară, cu muzica lui Ray Charles și peisajele inedite ce străbat Transilvania. Ajunsă în Țara Făgărașului fac un popas la cetatea încărcată de istorie, merg încet, la pas, și observ fiecare detaliu. Fac fotografii copilărești, surprind o crăpătură de zid, câteva fire de iarbă ce cresc obraznice pe zidul cetății. Apoi reiau drumul meu și lumea mi se pare un loc bun, plin cu minuni și zâmbete. Până la urmă spiritul românesc îl găsești în mijlocul oamenilor, al românilor!
Când ești călător nu uita că poți să străbați România la volanul unei mașini Autoboca!

3 Comments

  1. Felicitari pentru munca depusa, nu credeam ca o agentie de rent a car se poate implica atat de mult si in domeniul turismului.

  2. Foarte frumos, si mie mi-ar placea sa ma plimb prin toata tara, dar nu prea am timp.

Leave a Reply

Required fields are marked *.