Profeta

din Lumea de dincolo de vise

safe_image.php_

Cum mi-am infrant eu teama de cabinetul stomatologic

| 23 Comments

Mi-e frică!
Dacă intru într-un lift începe să se instaleze panica.
Dacă intră în același timp cu mine, în același lift, încă trei persoane, în creierul meu e deja o groază imensă.
Mi-e frică de oameni, de spații închise, dar și de cele largi, mi-e frică de gândaci și de furnici, de pui de găină sau de rechini. Încep să tremur, să fug, să plâng, mă agit și încerc să scap.
M-am gândit să fac un top cu fobiile mele. Am luat o coală de hârtie și am scris: frica de cabinetul stomatologic.  Apoi am continuat un mini-experiment. M-am închipuit în acea situație și am gustat din frică. Fobia m-a aruncat într-un spațiu întunecat al minții mele terifiate.  Apoi m-am mutat pe alt scaun, am luat o altă hârtie și am scris pe ea 50 de lucruri pentru care sunt recunoscătoare în viața asta, lucruri simple precum: văd, merg, gândesc, respir. Frica mi s-a mai diminuat, întreaga-mi ființa inundându-se cu sentimentul recunoștinței. E un experiment încercat și o fac de fiecare dată când sunt într-un impas deoarece ”mi-e frică” de orice, probabil reminiscențe ale copilăriei.
Astăzi am fost nevoită să îmi înving o nouă teamă, cea pe care am înscris-o cu litere roșii de cariocă pe coala albă: frica de cabinetul stomatologic. Sunt sigură că nu-s singură în această ipostază, mulți aveți groază să mergeți acolo și doar dacă vă apucă o durere groaznică, riscați să vă aventurați până acolo, și după ce scăpați de durere nu vă mai reîntoarceți, lăsând în spate imperiul groazei și torturii așa cum îl înfățișează creierul vostru în mod sigur. Nu nu mă doare nimic, doar vreau să scap de frică, sunt un om matur și frica e ceva primitiv, trebuie să știu să o reduc și să o suport la nivel conștient.

Mi-am făcut o programare http://www.dentfix.ro/servicii/controlul-periodic/ și am specificat că sunt un pacient cât se poate de problematic, mă gândeam să nu sperii pe nimeni și să mă dea afară. La telefon mi s-a spus că e un control de rutină,  medicul face un examen al cavității bucale și poate o radiografie și asta e tot, n-am de ce să mă sperii. Adevărul e că mă gândisem că începe să sape cu dalta ci ciocanul prin gura mea sau să folosească freza aia urlătoare de care fugeam apucată de groază când mergeam cu mama la dentist. Stăteam în sala de așteptare și auzeam aparatul și-mi imaginam cum taie și ies litri de sânge. Mama mereu mă sfătuia văzându-mă speriată că trebuie să am grijă de dințișorii mei, să-i perii zilnic ca să nu pățesc ca ea. Așa că-i frecam în fiecare dimineață până la sângerare. Frica își făcuse cuibușorul adânc. Sunt un copil al perioadei Ceaușescu, aparatura era destul de primitivă sau lipsea cu desăvârșire, așa că analogia dentist – Inchiziție a fost mereu prezentă în mintea mea.
M-am îmbrăcat  și am parcurs distanța de la locuința mea până la cabinet, șovăitoare, pe jos, n-am luat mașina gândindu-mă că durează mai mult așa, încercam să-mi păcălesc întreaga ființă. Am intrat în clinică numai după ce m-am convins de trei ori că ar fi bine să plec acasă, a învins rațiunea și am deschis ușile clinicii. M-a impresionat mobilierul de culoare galbenă și culoarea lila a firmei, m-am așezat pe o banchetă și am respirat aerul.  Îmi părea că toți copacii din pădurile României  fuseseră aduși în acea încăpere. M-am uitat către angajați, o asistentă era la un calculator și înainte să fac vreo mișcare către ea, mi-a zâmbit drăguț.
Pentru cei care au aceeași fobie ca mine, zâmbetul contează. Într-un cabinet stomatologic intri cu inimă bună dacă cei de acolo zâmbesc, altfel apăsarea și frica continuă. Eu m-am relaxat brusc și am continuat să privesc asistenta zâmbăreață care-mi dădea așa curaj deodată. În cabinet, un medic cu părul cărunt m-a salutat, s-a prezentat și mi-a zâmbit și el cu gura până la urechi. Când cineva râde la mine întotdeauna verific ochii. Zâmbetul poate fi fals, dar ochii trădează falsitatea. Ochii verzi ai medicului străluceau demonstrându-mi că totul era cât se poate de veridic.
Apoi m-a invitat pe scaun și a început să vorbească spunându-mi pas cu pas fiecare etapă pe care o parcurgea din examenul de rutină. Aveam o carie la unul dintre dinți și se impunea tratarea acesteia http://www.dentfix.ro/servicii/terapie-dentara/terapia-canalului-radicular/. Fiecare mișcare al acestuia era însoțită de o explicație sau de un sfat.
N-am idee ce simt alții, dar m-am simțit bine pentru prima dată la cabinetul stomatologic, mi-am înfrânt o fobie de care nu eram deloc mândră și mi-a făcut plăcere noua programare pentru un detartraj. Adevărul e că se impunea clar, mai ales ca fostă fumătoare.http://www.dentfix.ro/servicii/estetica-dentara/curatarea-profesionala-a-dintilor/
Frica poate fi învinsă dacă îți dorești acest lucru!

23 Comments

 1. De ce ti-e teama sa fii sincera si sa accepti ca esti ceea ce esti si nimic mai mult?

 2. Esti un pic narcisista, sau e doar o parere a mea???

 3. Nu! Esti doar ce vrei sa credem. Atat!

 4. Care e frustrarea ta vis-a-vis de mine?

 5. o ambianta primitoare,un simplu zambet si profesionalismul cadrelor medicale pot invinge fobia de dentist.asa,da!

 6. Probabil ti-ai dorit sa fii intr-un anume fel, dar nu te-ai decis cum anume, exact. Si tot incerci. Frustrari, nu am pentru ca nu te cunosc. Citeam mica publicitate de pe aici. Care intre noi doua fie vorba, e pierdere de timp. Dar numai spune la nimeni!

 7. Se pun si virgulele uneori. Alteori se mai despart cuvinte. Pretentii si iarasi pretentii.

 8. Se pare ca avem si un psiholog printre noi…poate vrea putina reclama si nu stie cum sa ceara altfel,decat facand observatii "usor" acide.Sub masca anonimatului,evident.Mai bine ne-ati fi scris despre reactiile dvs. cand va duceti la stomatolog.Era mult mai interesant decat sa va dedati la atacuri puerile.

 9. Stomatolog zici!? Hm, am un gand asa ghidus cand imi spune sa deschid larg gura si sa-mi las capul usor pe spate de nu-ti dai seama. Mai ales daca dintarul e tinerel si dragutel! :d

 10. :))))astea ganduri "ghiduse"…

 11. Deja trasformam cabinetul stomatologic intr-unul erotic. Am de peste jumatate de an aparat dentar si crede-ma ca tot am emotii cand intru la dentist. Oricum nu il mai consider chiar un bau – bau dar mai e mult pana a-l considera un loc de relaxare.

 12. Am vazut o emisiune azi la tv unde chiar un medic stomatolog spunea ca si ea are fobia asta, de a merge intr-un cabinet stomatologic, fiind la randul ei pacienta. Dar important e sa-ti invingi fobia si sa-ti alegi medicul cu o mână finuță care sa-ti aduca confortul mult dorit pe scaunul stomatologic. Iar copiii trebuie sa mearga de cand sunt mici, mici, sa se obisnuiasca cu mediul, chiar daca nu au probleme de gen de la varsta de 1,2,3 ani.

 13. "Dale a tu cuerpo alegria Macarena
  Que tu cuerpo es pa' alegria y cosa buena
  Dale a tu cuerpo alegria, Macarena
  Eeeeeeh Macarena!"

 14. Care-i treaba cu Macarena? Psihoza din cauza fricii de dentist?

 15. Mitzu a mea de cate ori ma vede ca ma pregatesc de dentist ( din pacate o data pe luna, am o lucrare ) e prima care se prezinta la usa. Sper sa ramana cu acest curaj si cand o sa creasca maricica.

 16. Asa este , copiii trebuie invatati s anu aiba teama de niste lucruri absolut normale.

 17. Succes la concurs. A dat like un amic, am intrat aici, acum nu reușesc sa mai ies 🙂

 18. Multumesc frumos! Poti ramane aici cat doresti! Esti bine primit!

 19. Ce advertorial de 2 bani.

 20. Bine ca nu e gratis.

 21. Este foarte important sa depasim aceasta frica de dentist pentru ca tot la dentist vom ajunge in cele din urma, dar problema va fi intr-un stadiu mult mai avansat si mai greu de solutionat.

Leave a Reply

Required fields are marked *.