Profeta

din Lumea de dincolo de vise

nuieluse

Moșul de luni seara

| 0 comments


E prea târziu să vorbesc de Moș Nicolae? Eu cred că nu, am stat m-am gândit la ce și cum și am decis să explic ce-a făcut acest Moșulică în seara de luni.
Mereu a venit la mine, mi se pare un gest drăguț din partea lui și chiar dacă mereu ăsta are o excepție, seara de 5 decembrie 2009, eu totuși scriu ”mereu a venit”.
Nu aveam bănuieli că anul ăsta s-ar strădui prea tare să o facă, drept care stăteam plictisită pe canapea și încercam să ronțăi un morcov în timp ce îmi aruncam ochii în cutia aia în care se mișcau oameni și din care se auzeau urletele victimelor de la știrile de ora 5.
Aud bocăneli în ușă. ”Aoleu, zic, ăsta-i moșul!” Mă ridic urgent de pe canapea, arunc pe mine bluza cu brăduți, dau drumul la un colind care bănuiesc eu că-i place Moșului și cu rânjetul la maxim dau drumul ușii de parcă mă așteptam să intre un regiment de Moși cu tot cu Babele lor. Când colo, Moșul era de fapt vecinul. Mda, ce noroc!
-Vecina, am decis, noi, cei din bloc, să decorăm scara blocului și ne gândeam la suma de 25 de lei de fiecare familie.
-Așa! ( nu prea impresionant, mi se rupe de decorurile ăstuia!).
I-am întins banii și am dat să închid ușa. El continua:
-Vecina, ne gândeam să facem și brad la parter și să chemăm și un Moș adevărat!
-Păi există vreunul neadevărat? (ăsta mă irită!)
-Nu,dar să fie mai realistă treaba.
-Și ce treabă are cu mine? Doar nu te aștepți să stau în jurul bradului în fustă scurtă și să cânt ”Moșule ce tânăr ești!”?
-Nu e rea ideea, să vedem ce zic vecinii…
-Nu fă pe istețul! Care-i ideea? Eu îl aștept pe primul Moș! De Crăciun încă mai e timp!
Dau să închid ușa, el:
-Și n-a venit?
-N-a venit că stau de vorbă cu matale de mă zăpăcești de creieri și poate o fi vrut să vină dar m-a văzut ocupată și s-a răzgândit. Dacă mă sare vin la ușa ta și fac scandal!
-Aha…
Închid ușa fără să mai dau alte explicații.. Eu îl aștept pe Moșul, ce naiba! M-am uitat pe fereastră până s-a întunecat și deodată am văzut pe unul târând un sac plin de nuiele de diferite mărimi. ” Gata, mi-am zis, ăsta e moșul meu, a venit!” Bucuroasă sar în papucii cu cap de moș Crăciun (d-aia cu Neculaie n-am găsit!) și încep să fredonez un colind frecându-mi mâinile satisfăcută.
Bocăneli în ușa:
-Iar tu, ce vrei?
-Nimic, e unul jos la interfon și tot sună la mine să=i deschid!
-Și de ce ții să-mi comunici mie asta? ( mă disperă zăludul ăsta!)
-Vrea cu tine, dar tot sună la mine, dacă e vreun criminal?
-Și ce? Vrea să vină la mine, ce-ți pasă dacă e criminal?
-Nu-mi pasă, dar m-am gândit că e dubios, vorbește împleticit și plânge!
-Așa și?
-Dacă e băut, m-am gândit că poate nu vă cunoaște și vrea să te jefuiască!
-Sau să mă răpească, sau să mă ia de nevastă, sau cine știe câte mai poate face, chiar să colonizeze cu mine planeta Marte!
-Trebuie diversitate genetică, nu merg doar doi oameni!
-Te-ai gândit tu la varianta asta înaintea mea, așa e?
-Da…
-Ai cercetat îndelung problema?
-Da…
-Bine, și acum ce mai vrei? Dă-i drumul ăluia, vedem ce e cu el!
-Vedem?
-Păi dacă tot ești curios, decât să stai cu nevastă-ta pe vizor mai bine stai aici …
-Mă uit eu pe vizor?
-Evident..
-Ba nu…
-Ei, hai, să nu facem o tragedie din asta!
Și Moșul urcă bălăngănindu-se cu sacul imens…
-Breeee, tare mai sus te-ai urcat, eu am îmbătrânit și nu îmi ușurezi deloc munca! ai fost cuminte? rosti Moșul și scoase un băț mare din sac și un cadou drăguț cu o fundă albastră… Ia! și-mi întinse sub privirile uimite ale celui de la trei, obiectele în cauză. Auzi, am uitat la ce etaj stai și am sunat pe unul și cred că era beat că nu pricepea românește.
-Se străduie să învețe, s-a întors din Spania unde a stat 10 zile și încă are dificultăți la limbă!
-Aha, băbălau rău! Zi-i Victoriței că îi trimit cadoul prin poștă și lui Radu puieții ăștia, nu mă întreba cum naiba îi plantează iarna, n-am habar, acu i-am primit, acu îi dau! Te pup și vezi să va placă cadoul, e de la nașă-ta!
-Ai grijă la drum!
-Pa!
”Yes, a venit Moșul, nu mă uită el!”
Cucuveaua de la trei stătea și se holba!
-Tu ce mai stai? N-ai treabă?
-Ba da!
-Aș mai sta la taclale, dar is curioasă de cadou! pa
Închis ușa, despachetat cadoul, găsit 5 portocale mari, un tricot cu niște reni ce behăiau de zor dacă îi atingeai într-un punct, cinci ciocolățele și pachet imens cu biscuiți și un pachet de macaroane la promoție cu o budincă de căpșuni…O fi crezut Moșul că-s sinistrata pe undeva!
Oricum…
De dimineață, zău că a venit iarăși, am găsit în ghete o ciocolată pe care o ador, mentosane ( am o carență de nu știu ce pentru că îmi vine să pap varul de pe pereți… NU RÂDEȚI, e nasol rău!.. așa că am înlocuit în mintea mea varul cu mentosane și funcționează, numai că dacă îmi lipsesc e jale, îmi vine să mă urc pe pereți!), biscuiți cu cremă de smochine, Yam, yam, bun, bun, pufarine ( da, îmi plac, sunt bebe, asta e!), o banană, trei mandarine, niște jeleuri roșii și o cutie de niște ceva… nu știu nici acum ce-s, dar is de mâncat!
Ce Moș! Super tare! Acum îl aștept pe celălalt, să vedem el cu vine! Tot cu vecinu să-l anunțe?

Leave a Reply

Required fields are marked *.