Profeta

din Lumea de dincolo de vise

adancurile

Fier in Ocean

| 0 comments


“O echipa de cercetatori americani a decoperit ca oceanul nu transporta doar fierul adus de cursurile de apa, ci antreneaza si praf de fier ce provine din adancurile marine. Foarte interesant este faptul ca acest fier nu este ruginit, dupa cum arata studiul publicat online, duminica, in revista specializata Nature Geoscience.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca praful de fier din oceane, care provine de la cosurile hidrotermale ale lanturilor de munti submarini, este aproape la fel de abundent ca cel adus de cursurile de apa. Insa numai o mica parte din acest fier ajunge in apele de suprafata si poate fi folosita de organismele vii, restul ramanand blocat pe fundul oceanului.
Fierul care nu este ruginit este mult mai usor metabolizat de organismele acvatice, el avand acelasi rol pe care il are si azotul pentru sol (fapt ce a facut ca utilizarea lui masiva in secolul al XX-lea sa creasca foarte mult randamentele agricole).
Din aceasta cauza, o echipa de oameni de stiinta germano-indiana duce o campanie de incercare a fertilizarii artificiale a oceanelor, prin care sa fie marita, in anumite zone, cantitatea de fitoplancton care sta la baza lantului alimentar. Acesta absoarbe dioxidul de carbon, proces ce ar permite ca gazul cu efect de sera sa fie stocat in apele oceanice si, astfel, sa fie impiedicata incalzirea climatica.”
-sursa http://www.intactnews.ro/mediu/natura

Leave a Reply

Required fields are marked *.